Károli

Blog

Iskolában és egyetemen dolgozni minden esetben nehéz, még akkor is, ha egy tanítóképzőről van szó, ahol a diákok kicsit elnézőbbek lehetnének a tanáraikkal és a vezetéssel, hiszen nemsokára ők is oda fognak kerülni. Na de mindegy, egyet értek velük, azzal kapcsolatban, hogy a helyzet rettenetes volt az oktatási intézetünkben és lépni kellett valamit. Télen, hiába volt fűtés (két órát reggel és még másfelet délután), a diákjaink fagyoskodtak. Mondjuk, ilyen fűtés mellett nem csodálom. De nem volt pénzünk többet fizetni a melegre. Nyáron és tavasszal pedig szétizzadták az órát a diákok, nem is tudom, hogy hogyan tudtak egyáltalán figyelni arra, amit a tanáruk mond.

inverteres klíma akcióEgyértelműen fogalmunk sem volt, hogy hogyan oldjuk meg ezt a gondot, főleg azért, mert nem volt rá pénzünk. Az inverteres klímát láttam az egyetlen lehetőségnek, viszont ez is elérhetetlen volt, mivel nem volt befektetni való pénzünk. Mígnem sikerült találnunk egy pályázatot a témában. Azonnal le is csaptunk rá és kerestünk egy jó inverteres klíma akciót, hogy tudjuk végre megoldani a diákjaink problémáját. Az inverteres klíma csodája az, hogy egyaránt használható fűtésre és hűtésre. Így egyetlen géppel megoldható, hogy nyáron hideg levegő legyen, télen pedig meleg.

A pályázati pénzből minden osztályba sikerült beszerelnünk két klímát. Mielőtt felmerülne a kérdés, hogy hogyan oldjuk meg az energia megfizetését, amit felhasznál a klíma, szeretném elmondani, hogy amikor kiegészítő fűtésként használják az inverteres klímát, sokkal olcsóbb, mint bármilyen más fűtési lehetőség. Ez azért van így, mert energiatakarékosan működik, tehát folyamatosan megy és nem kapcsol ki meg be, mindez pedig azt jelenti, hogy szinte soha nem kell 100%-osan menjen ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet megteremtse. Természetesen azért kicsit át kellett csoportosítanunk a pénzünket, de a pályázathoz, mivel fűtés- és hűtésrendszerekről szólt, járt még egy két éves, hónaponként folyósítandó jutalék is. A nagyobb kérdés inkább az, hogy mi lesz két év múlva, ha ez a pénz már nem lesz.

A diákoknak készítettünk egy használati utasítást, ami körülbelül annyiból állt, hogy ne nyúljanak hozzá se télen, se nyáron. Ha bármi van, szóljanak a gondoknak. Ezen túl pedig ne pakoljanak rá semmit és ne is próbálják kidíszíteni. A beszerelő cég munkatársai egy teljes órás oktatást tartottak nekem, meg a gondnokunknak, hogy hogyan kel használni, tisztítani és beidőzíteni a gépeket. Természetesen mi csak a tisztítás egyszerűbb részét kell elvégeznünk (aminek a tudását mi tovább is adtuk a takarítóknak). A belső tisztítás, valamint a karbantartás a beszerelő cég feladata, aki évente kétszer eljön hozzánk megnézni, hogy minden rendben van-e a klímával. Mivel évek óta az oktatásban dolgozom, és ismerem a fiatalokat, valószínűnek tartom, hogy az évi két alkalmon kívül még sokszor kell majd elhívnunk magunkhoz őket, hogy oldjanak meg valami problémát nekünk. De azért bízok a legjobbakban, mint mindig.