Károli

Blog

A tanárságnak nagyon sok szép vetülete van. Nagyon jó érzés megtanítani a gyerekeket valami újra, látni rajtuk a fejlődést, és azt, ahogyan egyre nagyobbak lesznek. Még a mai napig elcsodálkozom, amikor találkozok egy-egy volt tanítványommal, aki már felnőtt, aki már a saját gyerekével sétál az utcán. Mindig meghatódom azon, hogy még mindig emlékeznek rám, és olyan nagy szeretettel köszönnek nekem az utcán, és állnak meg velem beszélgetni. Ez a legnagyobb elismerés, amit egy tanár kaphat, az a hála és tisztelet, amit a volt diákjai tudnak neki nyújtani.

Azonban nagyon sok kötelezettséggel is jár ez a munka. Ott vannak például a sok szülői értekezletek, amelyeket meg kell tartani. Illetve előadásokat kell szervezni, hogy a gyerekek megmutathassák a szüleiknek, a rokonaiknak, hogy mit tudnak. A szülők el is várják, hogy minden évben legyen karácsonyi, anyák napi, valamint év végi élőadás.

És van még egy nagy kötelezettség. Minden ballagáson és banketten meg kell jelenni. Még kezdő tanárként nagyon élveztem az ilyesmit, aztán rájöttem, hogy egyre inkább kezdenek ezek is egyformákká válni, viszont azt mindenki elvárja, hogy nagyon elegánsan jelenj meg a banketten. A tanári kar kinéz, ha esetleg ugyan azt az alkalmi ruhát veszed fel két egymást követő évben. Ez elég nagy anyagi kiadás, ráadásul felgyülemlik egy csomó ruhája az embernek, amivel nem tud mit kezdeni. Én is, amikor csak tehetem, elajándékozom őket.

Pont erről panaszkodtam az egyik kollegámnak, aki azt mondta, hogy megtalálta erre a megoldást. Olcsó ruhákat kell venni. Na, de mégis hol talál az ember olcsó elegáns ruhákat? Azt mondta, hogy mindenre van megoldás, és ezt maga az internet kínálja. Mutatott egy oldalt, ahonnan lehetséges a női alkalmi ruha online vásárlása, ráadásul nagyon kedvező áron. Gyönyörű elegáns ruhákat találtam itt. Ráadásul már nagyjából húsz ezer forintért talál magának az ember olyan ruhát, amiben nyugodt szívvel megjelenhet egy elegánsabb helyre, egy-egy fontos rendezvényre.

A bőség zavarával küszködtem. Évek óta nem éreztem ezt, hogy nem azért áll nehezemre a választás, mert egyik sem tetszik, de mégis választanom kell, hanem azért, mert szinte mindegyik tetszik, de nekem most csak egy darabra van szükségem. Végül azzal nyugtattam magam, hogy úgyis minden évbe kell, hogy vegyek egy új ruhát, így megjegyzem magamnak ezt az oldalt, és legközelebb is innen fogok vásárolni. Nagy nehezen kiválasztottam egy elegáns, hosszú estélyit, amit be is tettem a virtuális kosaramba, miután kiválasztottam, hogy melyik méretben szeretném megrendelni.

Gondoltam, hogy ha már itt vagyok, akkor szétnézek más termékek kapcsán is. Addig-addig, míg végül vettem magamnak egy új nadrágot és egy új pólót is. Maximum két héten belül meg is érkeznek az új ruháim. Szerencsére a cipőkkel és a kiegészítőkkel nem annyira kritikusak a kollégák, azokat több alkalommal is fel lehet venni, csak a ruhák azok, amiért megszólják az embert.

Hogyha tényleg jók lesznek ezek a ruhák, már pedig miért ne lennének, akkor biztos, hogy legközelebb is innen fogok rendelni. Végül is egy nőnek mindig szüksége van új ruhákra, egy tanítónőnek pedig mindig jól kell, hogy kinéznie. Sokan nem is gondolnák, hogy a gyerekek milyen kritikusak tudnak lenni. Egyszer mentem be lazább öltözetben az iskolába, még kezdő tanár koromban, akkor is megszóltak a diákjaim. Akkor megfogadtam, hogy ezentúl mindig oda figyelek arra, hogy mit veszek fel. Ehhez pedig nem árt néha felfrissíteni a ruhatárunkat.