Károli

Blog

salzburg-116775_640A mai fiataloknak azt gondolom, hogy a fő céljuk, ha elvégezték az iskolát, hogy külföldre menjenek. manapság egyre több helyen szóba kerül ez a téma. Már hallottam újságosnál, kávézóban, de egy egyszerű buszmegállóban is.

Itthon, vagy külföldön

Igen nehéz a választás, ha csak egy egyszerű dolgot hasonlítunk össze. Egészen egyszerűen azt, hogy nem akarunk külföldön dolgozni. persze manapság egyre kevesebb ilyen van, hiszen a most végzett friss szakmával rendelkezőknek is ez a gondolat merül fel első sorban. nehéz itthon jó munkát találni, olyat is, amit meg is fizetnek, és nem akarnak kihasználni, kizsákmányolni. A szomszédos országokban lehet, hogy megszakad az ember annyit melózik, de legalább tudja, hogy mennyiért is teszi mindazt, és azt is, hogy megéri. Azért amikor a kezünkbe kapunk, egy magyar átlag kereset háromszorosát, azt gondolom bárki dönthet úgy, hogy neki is jár ez, és miért is hagyna ki egy remek lehetőséget. Hiszen, ha az itthoni keresetet nézzük, az arra elég esetleg, hogy ne halljon éhen, azt még hozzá sem vettem, hogy el lehet felejteni, hogy egyedül fenn tudjunk tartani egy lakást, és ez mellett még magunkat is.

A friss diplomások

Már nem is egy alkalommal hallottam olyat, hogy a frissen végzett diák kimegy külföldre dolgozni, amint végzett az iskolában. Ennek több oka is van, az egyik a fizetés, ami igen csak nyomós ok. A másik, az esetlegesen felhalmozott diák hitel, amivel még az életben való elindulása előtt adósságba verte magát. Persze meg tudom érteni, ha valakinek szüksége van rá, hiszen egy egy diploma az évek során több százezer forintba is belekerülhet. Ezt vagy előre ki tudjuk fizetni, ez akkor lehetséges, ha egy jómódú családból származunk, és kapunk otthoni támogatást. Ha ez nincs meg, marad az ösztöndíj, vagy a hitel.

Nem kell diploma mindenkinek

Miért hiszi mindenki azt, hogy csak diplomásokra van szükség, és csak nekik lesz majd jó pár év múlva. Hiszen ha azt vesszük, hogy egy nagyon jó fodrász lesz valakiből, akinek ugye nem kell diploma, kereshet nagyon jól.

Persze olyan is akad, aki elvégzi a diplomát, és közben jön rá, hogy az nem neki való. Van olyan ismerősöm, aki valamilyen pénzügyi szakon végzett a szülei unszolására. Mondanom sem kell, hogy soha nem dolgozott a szakmájában, alig várta, hogy végezzen, mert utálta a sulit, és a szakot is, de elvárások voltak vele szemben. Ennek eleget tett azzal, hogy diplomát tett, de utána egy egyszerű szobalány állást vállalt el külföldön. Lehet, hogy menekült itthonról, az elvárások, megfelelések elől.

Azt gondolom, mindegy, hogy diplomások vagyunk e, vagy sem. A fontos, hogy olyan szakmánk legyen, vagy abban dolgozzunk, amiben jól érezzük magunkat. Ha ez egy diplomás munka, akkor abban, de ha ez egy ausztriai munkalehetőség akkor pedig abban. Nekünk kell szeretnünk, nem pedig a szüleinknek, ez nagyon fontos.