Károli

Blog

A mai világban nem olyan egyszerű megfelelő szakot választani. Hiszen nem tudhatjuk, hogy mi az a szakma, aminek biztosan jövője lesz majd, csak reménykedhetünk benne.

Ki tudja, mi lesz a jövőben

Vajon melyik az a szakma, ami a jövőben is megállja majd a helyét? Szükség lesz vajon fodrászra, vagy cukrászra…már annyi mindent kiváltanak a gépek, hogy nem tudni, hogy 20 év múlva kire lesz szükség.

Lehet, hogy akkor majd robotok fogják vágni a hajat? Addig s, amíg ez esetleg bekövetezik, mindenkinek kell valaminek tanulnia. Én igyekszem a gyermekeimet arra rávenni, hogy olyan szakmát válasszanak, ami nem tucat szakma, és hogy biztosan legyen helyük.

Ma már az emberek fele biztosan informatikával, vagy ennek az ágazatával szeretne foglalkozni. De ha ekkora a túljelentkezés, lesz mindenkinek helye? Vagy elvesztegetünk éveket a szakma tanulásával?

Mindenképpen olyan szakmát próbáljunk választani, ami nem tucat, és nem nagy a versengés.

A gyerekek, és a szakmák

Mint minden gyereknek, vannak álmaik, hogy ők mik lesznek. Talán először óvodában, aztán utána mindig egy egy szakma erősebben book-863418_640feltör bennük. Én emlékszem, amikor gyerek voltam, mint minden lány, először sztyuárdesz akartam lenni. Aztán valahogyan ez elhomályosodott, és jött az állatok szeretete. Ebből adódóan jött az, hogy kutya kozmetikus leszek. Aztán szóba jött a lakberendezés, vagy a modell is (ez minden lánynak az álma lesz egyszer legalább azt gondolom)

A lányom most 7 éves. Kitalálta, hogy tanár lesz, már azt is tudja, hogy milyen szakot szeretne tanulni. Ő matematika tanár szeretne lenni, és alsós szakon. Persze ez azért, mert most ő is alsós, és azért gondolom.

Miután elmondtam neki, hogy minden tanár több szakmát tanul, akkor kitalálta, hogy táncot szeretne tanulni, mert ő is táncol…Jót mosolyogtam rajta, és persze hallgattam tovább az álmait.

A nyelveket annyira nem szereti

Már általános iskolában tanulnak nyelvet a gyerekek. Az én gyermekeim is tanulnak nyelvet. Mindegyik németül tanul. Én szeretném, ha jó alaposan tanulnák a nyelvet, hiszen ez felér akár egy szakmával is.

Egy jó nyelviskola Budapesten sokat segíthet a tanulásban. A sógornőm is úgy döntött, majd 40 évesen, hogy beiratkozik a nyelviskolába azért, mert most erre van szüksége. Egy jól menő cégnél dolgozik, de most rá szeretnének bízni egy nagyobb klienst, de ehhez szüksége van a nyelvismeretre.

Nem lehet tudni, hogy mikor lesz majd szükségünk arra, hogy idegen nyelvet beszéljünk. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy ha valaki jól beszéli az idegen nyelveket, akkor az igen csak jó pénzt is hozhat a konyhára. Az egyik ismerősöm ismerőse…a lényeg, hogy könyv fordítással foglalkozok. El tudod képzelni hogy mennyi pénz van ebben a dologban? Igaz, hogy sok a munka vele, de a pénz is sok, amit érte lehet kapni. Az idegen nyelv a múltban is jól jövedelmező volt, és a jövőben is az lesz.