Károli

Blog

Minden szakmának vannak elvárásai. Nem csak úgy mint tanulás ügyileg, hanem mint emberi elvárást illetően.

A szakmák

Azért vannak bizonyos szakmák, amik többet kívánnak emberileg, mint egy egyszerű farmert. Sokáig nem értettem, hogy ez mit is jelent pontosan, csak miután a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Teljesen másképp viselkednek az emberek, ha valaki illően van felöltözve, mint ha egy egyszerű farmer, vagy melegítő lenne rajta. Még egy boltban is másképpen bánnak vele, és a hangnem is más vele szemben…

Aztán amikor az ember szakmát választ, nem is gondolkodik ezen. Emlékszem, a barátnőm mesélte, hogy pincérnek tanul az egyik ismerőse, és hogy a tanár szóvá tette, hogy van tetoválása. Persze semmi rosszat nem mondott rá, csak azt hogy jól gondolja meg, hogy legközelebb mit, és hova tetet magára. Akkor annyira nem értettük, és inkább diszkriminációnak gondolható. Pedig semmi rosszat nem akart, hiszen csak figyelmeztette, ha esetleg később olyan helyen szeretne elhelyezkedni, akkor ez igen csak olyan dolog lehet, amit nem néznek jó szemmel.

A megbélyegzés

Valamiért az, ha valakinek van egy tetoválása, akkor meg van clock-623170_640bélyegezve. Nem tudom, hogy miért? Neked van esetleg… találkoztál már rossz tapasztalattal?

Azért ha belegondolok, valahol igaza van. Egy egész egyszerű példával magyarázta el. Tegyük fel, valaki egy jól menő hotelben dolgozik, vagy egy felkapott helyen, ahol fontos a megjelenés, a viselkedés. Ha mondjuk egy tetoválás egy mellkason, vádlin, vagy nyakon van, akkor az látszik. A tanonca esetében is azt javasolta, hogy ha olyan helyre megy, akkor ragassza le a színes tetoválását egy test színű ragtapasszal, hogy ne látszódjon át a fehér blúzon. Ha belegondolunk igaza van. Ha mondjuk egy nevezetes hotelben dolgozunk, ahol akár egyen ruha is van, ami szolid, ugyan akkor visszafogott, karakáns, akkor nem lehet, hogy ott villogjon egy tetko.

A hobbyk velejárója

Hogy ez mit is jelent pontosan? Vannak olyan hobbyk, amik kihatnak az életünkre. Most nem arra gondolok, ha valaki mondjuk szeret festeni, akkor az látszik rajta. Hanem mondjuk olyasmire, ha valaki szereti a rock zenét, vagy a motorozást, akkor ez a ruházatában is megjelenhet. Emlékszem, egy időben, ha láttam hosszú hajú férfit, az mindig megbotránkoztatott, holott az ő dolga, hogy milyen a haja, és ha neki ez tetszik, akkor kit érdekel, hogy ki mit szól hozzá?. Ilyen az is, ha valaki motoros szerkóban van, vagy krossz bukósisakok, vagy bármilyen van nála. Itt is vannak előítéletek, pedig értelmetlen.

Az biztos, hogy a viselkedésünk, az öltözékünk, és sok egyéb meghatároz bennünket, és a velünk szemben felállított képet. Persze nem muszáj minden elvárásnak megfelelni, lehetünk mások, maximum egy kicsit jobban felfigyel ránk a környezetünk, és nagyobb beszéd tárgya leszünk. Azért az is biztos, hogy egy ügyvédnek, bankárnak…szükséges a megfelelő viselkedés, és öltözék.