Károli

Blog

ajakápolóSokan szidják a mai oktatási rendszert. Szerintem az egyik legfőbb probléma a kitűnő pedagógusok hiánya. Sokan elfelejtik, hogy tanárnak menni inkább egy hivatás, mint munka. Sokkal jobb lenne, ha jobban meg lennének fizetve, ugyan akkor a pedagógusok képzésében is komoly változások kellenének. Sokan azt gondolják, hogy tanárnak lenni annyiból áll, hogy egy adott területről nagyon sokat tudunk, és az ifjú, még tanulatlan diákoknak ezt a tudásunkat átadjuk, vagy legalább is megpróbáljuk átadni. Pedig ennél sokkal többről van szó. Ez nem annyira egyszerű, hogy kiállunk, és megmondjuk a tanulóknak, hogy hányadik oldalt kell megtanulni, vagy a könyvből felolvasunk dolgokat, ők meg jegyzeteljenek. Rengeteg egyéb talentummal is rendelkezniük kell ahhoz, hogy igazán jó tanárok legyenek. Ezek közül az egyik az előadás képessége. A jó előadás fél siker, hiszen fenntartja a figyelmet, ezáltal például sokkal valószínűbb, hogy megjegyzik a diákok az elhangzottakat, így kevesebb tanulnivalójuk akad majd. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy az érdeklődést is sikerül felkelteni, vagyis nem csak kényszer, hanem szórakozás is lesz a tanulás. Ezen felül a pedagógusok a megjelenésükkel is példát mutatnak, így az sem utolsó, hogy ápoltan és rendezetten jelenjenek meg nap, mint nap, amikor iskolába mennek. Ezen dolgok megvalósulását segíti elő, vagy hátráltatja, az ajkak állapota is, még ha elsőre apróságnak tűnik is a dolog.

Egy tanító lényegében egy egész napot végigbeszél, ami nem csak a torkára, de a szájára is negatív hatással van. Könnyedén előfordulhat ezért, hogy kiszáradnak az ajkai, kicserepesedik vagy kisebesedik az oktató szája, ami komolyan hátráltathatja munkája elvégzésében. Elvégre is ilyenkor a legkisebb mozdulatnál is húzódik, reped a bőr, ami nagyon fájdalmas tud lenni. Beszélésnél pedig általában gyakran nyitjuk és csukjuk a szánkat, vagyis ilyen probléma esetné az egész napunk egy olyan tevékenység végzésével zajlik, ami fájdalommal és kellemetlenséggel jár. Ráadásul ez nyilván nyomot fog hagyni a teljesítményünkön is. Ilyenkor sokkal nehezebb odafigyelni arra, hogy mit mondunk, ráadásul nehezebb is úgy előadni a dolgokat, ahogy szeretnénk, hiszen folyamatosan elvonhatja a figyelmünket a dolgunkról a fájdalom, illetve korlátozhat minket bizonyos dolgok kivitelezésében. Ez az érzés ráadásul frusztrál is minket, így idegesebbé válunk, ami tovább ront teljesítményünkön. A kicserepesedett, kiszáradt száj, ráadásul az ápolatlanság látszatát kelti, ezzel tovább halmozva a hátrányos tényezőket.

A rutinosabbak azonban használnak ajakápolót, ami nem csak a problémás időszakokban segít a regenerálódásban, de napi rendszeres használat mellet meg is előzi a baj kialakulását, ezáltal teljes figyelmünket a feladatunknak szentelhetjük. Sokkal komfortosabb érzetet nyújt, és ráadásul ápolt külsőt mutatunk ezzel, ami szintén jó példa. Ráadásul a kisebesedett száj nem csak a szónoklásban akadályoz, de az evésben, ivásban is, ami szintén létfontosságú, és elég kellemetlen tud lenni, ha nem zajlik zökkenő mentesen.

Fontos azonban megnézni azt is, hogy milyen terméket rendelünk, vagy vásárolunk meg. Sok termékben ugyanis előfordulhatnak olyan anyagok, amikre allergiásak lehetünk, még akkor is, ha csak természetes alapanyagokat tartalmaz. Nyilván nem túl szerencsés, ha a kicserepesedett szánkat bekenjünk egy olyan balzsammal, amire allergiásak vagyunk. Így igazából még tovább rontjuk saját helyzetünket.

Ha nem kell attól tartanunk, hogy allergiás rohamot kapunk az egyik ajakír közelében, akkor érdemes még megvizsgálni, hogy milyen szerek felhasználásával lett megalkotva az adott készítmény. Sokszor ugyanis mindenféle vegyi anyagokat is tartalmaznak az ilyen kozmetikumok, amik akkor sem túl egészségesek, ha konkrétan allergiás reakciót nem váltanak ki. Szerencsére azonban rengeteg olyan terméket találunk a piacon, ami kizárólag természetes anyagok felhasználásával készül, ráadásul árban sem megfizethetetlenek ezek a termékek.

Ha már iskola, akkor vonjunk le a tanulságot. A pedagógusoknak épp elég problémával és kihívással kell szembenézniük, nem hiszem, hogy saját szájuk állapota is feltétlenül ebbe a kategóriába kell, hogy essen. Sokkal jobb, és egyszerűbb megoldás, ha inkább kéznél tart mindenki egy ajakbalzsamot, amit rendszeresen használva megelőzi a komolyabb probléma kialakulását.