Károli

Blog

Mindenki járt iskolába, és bizonyára emlékszik, hogy voltak órák, amin majd elaludt az ember, és voltak olyanok is, amelyeken akkor is figyelt, amikor előtte egész este bulizni volt. Miért fontos az odafigyelés? Szerintem leginkább azért, mert ha valami leköt minket, akkor sokkal könnyebben megjegyezzük az elhangzott információkat, vagyis sokkal kevesebbet kell később otthon ülve megtanulnunk. Nagyon sok számít ilyen téren az oktatón, hiszen az ő stílusa, előadásmódja lesz az, ami eléri azt, hogy mindenki tátott szájjal hallgassa az anyagot. Persze a téma sem utolsó, hiszen van, amiről sokkal nehezebb úgy beszélni, hogy felkeltsük vele az érdeklődést, és vannak hálásabb témák, aminek az elrontásához már tehetség kell. A környezet is fontos szerepet játszik azonban az ébrentartásban és erről már kevesebb szó esik.

Melegben könnyebben elálmosodik az ember, illetve ha valaki nagyon fázik, az is elvonja a figyelmet a lényegről. Tesi után külön élvezet beülni csapzottan, izzadtan, jó alaposan kimelegedve a tanterembe, és még lihegve hallgatni, hogy Petőfi vates költő volt. Télen a legjobb a helyzet, hiszen ha lemegy az ember hógolyózni, akkor aztán jól kiizzad, aztán utána, ha hideg van a tanterembe, akkor még jól meg is fázik. A hideg ellen általában radiátorral védekeznek, míg nyáron általában az ablak kinyitásával próbálják megoldani a helyzetet. Ezek a próbálkozások azonban egyáltalán nem, mindig hatásosak. Sokszor fordul elő, hogy az a néhány fűtőtest, ami a teremben található, nem képes rendesen befűteni az egész helységet, így csak azok részesülnek az otthonos melegből, akik közvetlen mellette ülnek. Nyáron meg az ablakon sokszor csak a meleg jön be, meg bogarak és a fűnyíró zaja. A szimpla madárcsicsergés is elég stimulálóan hat a fiatalok képzeletére, és egy pillanat alatt mélyen elmerülve álmodoznak arról, hogy mennyivel jobb lenne kint focizni, kirándulni vagy hasonlók. Mi akkor a megoldás?

Egyszerű. Be kell építtetni egy home klímát. A légkondi szerelés nem nagy durranás. Pár óra alatt elkészülnek vele a szakemberek, így nem kell megvárni vele még a nyári szünetet sem. Ráadásul minimális kosszal jár, és azt is eltakarítja a dolgozó, így nem kell a takarító nőknek plusz munkára számítaniuk. Igaz, ha falon keresztül kell megoldani a csövezést, akkor pár órával tovább tart a szerelés ideje, illetve az ár is magasabb lesz egy minimális összeggel.

Egy ilyen modern eszköz nagyjából 15 perc alatt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a teremben, még ha tágas is a szoba. Ez lehetőséget ad arra, hogy bármilyen időjárási körülményekre lehessen reagálni. Ráadásul szinte némán dolgozik, így a hagyományos légkondiktól eltérően a búgás sem fogja zavarni az óra menetét. Az irányítása pofon egyszerű, ugyanis wifi segítségével saját okos eszközünkről is irányíthatjuk. Bár a jelen helyzetben valószínűleg jobb megoldás lenne, ha inkább egy távirányítót kérnénk hozzá, mert így megelőzhetjük az esetleges diák csínyeket, amik később egész biztos bekövetkeznének.

Nem csak a nyári hőségben lesz képes hűvösen és frissen tartani a levegőt és a diákokat egy ilyen gép. A hűtés mellett ugyanis fűteni is képes, és ezt a lehetőséget egészen -15°C-ig ki is tudjuk használni. Ezzel a téli időszakban rásegíthetünk a radiátorok működésére biztosítva azt, hogy az egész teremben mindenütt kellemes meleg legyen, és lehetőleg senki ne fázzon meg a hó csata után. Ehhez tartozik egy kiegészítő funkció is, amely huzamosabb távollét alatt 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet ezáltal megelőzve a fagyásból eredő károk kialakulását. Ez óriási előnyt jelenthet a téli szünet idején.

Elég nagy teljesítményű gépről lévén szó, biztos sokakban felmerül a kérdés, hogy hosszú távon mennyire fenntartható és pénztárcabarát az eszköz. Aggodalomra azonban semmi ok. Kifejezetten energiatakarékos termékről beszélünk, amivel éves szinten akár 30%-al csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat. Így tehát nem igazán fogja megérezni az iskola büdzséje az eszköz használatát.

Egy ilyen modern klímaberendezés tehát nem csak a háztartásokban alapelem, hanem egy iskolában is megállja a helyét. Nem helyettesít egy jó előadót, egy képzett tanárt, de mindenképp megkönnyítheti a figyelem fenntartását, hiszen kiküszöböl több olyan problémát is, ami könnyen elvonhatja a tanulók figyelmét. Egy okos nevelő pedig figyel az ilyen apróságokra is.