Tavaszi túra

Pedagógusként vannak olyan nevelési célok, amik pályafutásomat végig kísérik, és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak tanításom folyamatában. Ezek egyike a környezetvédelem, a másik a természetvédelem, illetve az állatok, növények védelme. Ezek a fogalmak tulajdonképpen összefonódnak egymással, egyiket nem lehet tudatosítani a tanulókban a másik nélkül. Színterei a fent említett fogalmak tudatosításának lehetnek a tanórák is, de leginkább a tanórán kívüli foglalkozásokon van nagyobb lehetőség a témakörök kibontására, különösen a jeles napokhoz kötődve.

Egyik ilyen jeles nap a Föld napja, melyhez szorosan kötődik a fenntarthatóság fogalma is. Itt, a jeles napokon gyakran szervezek tanulóimnak kisebb, nagyobb túrákat településünk környékén. Ezeken a túrákon bőven akad lehetőség a fent említett fogalmak tudatosítására, sőt mi több, a gyakorlatban, tettekkel is bizonyíthatjuk, számunkra mennyire fontosak a környezethez, természethez kapcsolódó tevékenységek.

Az idei tavasszal a falu határában található Csevice-forráshoz szerveztem túrát az osztályközösségnek, ahová meghívást kaptak a szülők is, annak érdekében, hogy egy jó hangulatú kiránduláson a környezetvédelem mellett erősítsük osztályközösségünket és a szülőkkel való kapcsolatunkat.

Utunk során többször pihentünk, különösen, ha különleges növényekkel találkoztunk. Ilyen esetekben ismertettem a nevét a tavaszi növényeknek, elmondtuk, hogy védett-e, vagy esetleg növénygyűjteménybe szedhető-e?

Védett növények közül láttunk sárga színben pompázó tavaszi héricset, lila szirmú leánykökörcsint. A gyűjthető növények közül találtunk illatos ibolyát, de találtunk lapulevelet, varjúhájat, csalánt is, amit viszont csak óvatosan gyűjtöttünk be.

A forráshoz érve már kissé fárad volt a csapat, így ránk fért a pihenés. Pihenés közben alkalom volt arra, hogy a higiéniáról, testápolásról beszélgessünk a gyerekekkel. A nagyobbak nagy érdeklődéssel figyelték, amikor az AVON termékekre terelődött a szó. Ajánlottam Nekik avon parfüm termékeit, amit én magam is nagyon szeretek, és rendszeresen használom azokat.